چهارشنبه ۲۸ آذر ۹۷ - ۰۸:۴۵

GIS ابزاری برای حرکت به سوی پایداری

Geographic Information System یا سامانه اطلاعات جغرافیایی بستری است که به سرعت در حال تبدیل شدن به ابزاری برای دستیابی به پایداری و انجام برنامه ریزی های پایدار است و با افزایش تمرکز محققین بر روی بالابردن بهره وری محیط زیست اطراف انسان و نیاز به حفظ و نگهداری آن و هم چنین حفظ سلامت و شغل در اقتصاد نوین، کاربرد GIS نیز در حال افزایش است. افرادی که در حال حاضر مشغول به کار در حوزه های مربوط به پایداری هستند، می دانند که نیاز است تا عناصر مختلف به گونه ای در کنار هم قرار بگیرند تا عملکرد جهان اطراف در مسیری قرار گیرد که مورد نظر آنها است و برای این منظور ابزار GIS کمک می کند تا این عناصر گوناگون در طراحی ها و برنامه ریزی ها به صورت همزمان لحاظ شوند. سوالی که ممکن است در رابطه با GIS مطرح شود این است که این نرم افزار چگونه این کار را انجام می دهد و یا چرا انقدر اهمیت پیدا کرده است؟

دلیل اصلی اهمیت روز افزون GIS، قدرت یکپارچه سازی و کنار هم قرار دادن طیف وسیعی از اطلاعات بر روی یک بستر ساده اطلاعات جغرافیایی است که باعث می شود اطلاعات به صورت مساوی، ساده و شفاف در اختیار افراد قرار بگیرد، اطلاعاتی که بعضا به تنهایی ممکن است به سادگی قابل تفسیر نبوده و کاربران را با مشکل مواجه سازند. نکته مهم دیگر، بالا بردن سرعت تحلیل موضوعات مختلف است، چرا که اطلاعات مختلف به صورت ساده و یکجا در اختیار کاربر قرار می گیرد و این امکان را برای او فراهم می سازد تا درک درستی از طرح مورد نظر بدست آورد. برای مثال ممکن است تا کسی که مسولیت مدیریت پسماند را بر عهده دارد، نیاز داشته باشد تا اطلاعات کاملی را از طرح پیشنهادی خود به افراد مختلف ارائه دهد و طرح پیشنهادی خود را برای فعالان حوزه محیط زیست توجیه کرده و نگرانی های آنان را رفع کند. برای این منظور با استفاده از خروجی های نرم افزارهای مربوط به GIS می تواند تا تصویر کلی از طرح خود را ارائه کرده و اطلاعات و جزئیات آن را به صورت تصویری، صریح و ساده تشریح نماید.

با توجه به ویژگی های منحصر به فرد GIS، امروزه بسیاری از دانشگاه های ممتاز دنیا در حال اضافه کردن این سیلابس مهم (نرم افزارهای GIS مانند ArcGIS و QGIS) در برنامه های خود هستند و آن را به عنوان یک واحد درسی اختیاری و یا بعضا اجباری ارائه می دهند. در صورتی که شما در حال تحصیل در یکی از رشته های مرتبط با علوم پایداری همچون مهندسی و علوم محیط زیستی، مدیریت منابع آب، مدیریت و برنامه ریزی شهری و منطقه ای و ... هستید، به شدت پیشنهاد می شود تا یادگیری این نرم افزارها را در برنامه خود قرار دهید.

منبع:https://www.environmentalscience.org/sustainability-gis