شنبه ۰۲ تير ۹۷ - ۰۲:۴۵

یادداشت: ۱ خرداد، روز بهره‌وری و بهینه‌سازی مصرف؛ کارنامه‌ی ما تا به امروز چگونه بوده است؟

طبق تقویم، یکم خردادماه روز بهره‌وری و بهینه‌سازی مصرف نام‌گذاری شده است. اگر با این عنوان گشتی در اخبار روز گذشته زده باشید، کمتر مطلب جدیدی را مرتبط با این عنوان می‌یابید... .

طبق تقویم، یکم خردادماه روز بهره‌وری و بهینه­‌سازی مصرف نام­‌گذاری شده است. اگر با این عنوان گشتی در اخبار روز گذشته زده باشید، کمتر مطلب جدیدی را مرتبط با این عنوان می­‌یابید. عنوانی که تاکنون از آن غافل بوده‌­ایم و کارهای زیادی برای انجام دادن دارد. به همین منظور نگاهی به برخی آمارهای کشورمان در زمینه­‌ی بهره­‌وری و بازده می­‌اندازیم:

• رتبه ایران در زیربخش عوامل افزایش بازده در شاخص کلی جهانی رقابت (GCI: 2014-2015): ۹۸اُمین از میان ۱۴۴ کشور
  • رتبه ایران از لحاظ ارزش افزوده محصولات کشاورزی به ازای هر کارگر (سال ۲۰۱۶): ۷۲اُمین از ۱۵۵ کشور
  • رتبه ایران از لحاظ مصرف انرژی به ازای هر هزار دلار GDP: رتبه ۲۳اُمین کشور پرمصرف دنیا از میان ۱۲۷ کشور
  • رتبه ایران از لحاظ میزان سهم انرژی­‌های پاک در تأمین انرژی: ۹۴اُمین از میان ۱۳۳ کشور
  • راندمان آب مصرفی در بخش کشاورزی ایران: حدود %۳۳
  • میانگین اتلاف آب در شبکه­‌ی آبرسانی شهری ایران: حدود %۲۹
  • میزان کار مفید روزانه در بخش دولتی ایران: ۲۲ دقیقه

به نقل از خبرگزاری خبرآنلاین (سال ۱۳۹۶) و طبق نظر کارشناسان، "آسیب شناسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد بحث وابستگی اقتصاد ایران به فروش نفت، گاز و مواد اولیه یکی از اصلی‌ترین دلایل افت بهره‌­وری به شمار می‌رود؛ به گونه‌ای که باعث شکل‌گیری اقتصاد نفتی به همراه بزرگ شدن دولت و در نتیجه تضعیف بخش خصوصی در کشور شده، از همین رو در بهترین حالت شاهد شکل‌گیری سهم ۲۵ درصدی بخش خصوصی در اقتصاد هستیم.

وجود پروژه‌های متعدد نیمه تمام در کشور به عنوان یکی از مصادیق هدر رفت سرمایه به حساب می‌آید که با تجمیع آنها سرمایه کلانی برای تکمیل نیازمند است و با طولانی شدن مدت زمان ساخت آنها توجیه اقتصادی برای تکمیلشان از بین می رود و باعث شکل گیری ظرفیت خالی و بلا استفاده در کشور می‌شود که وجود ظرفیت‌های بالقوه که بالفعل نشده اند به معنای ضعف در زیرساخت‌ها به حساب می‌آید.

اتلاف انرژی از دیگر عوامل تأثیر گذار بر بحث کاهش بهره‌وری در کشور است، بنا بر آمار موجود سرانه مصرف انرژی در ایران بیش از ۱۰ برابر مصرف سرانه انرژی در جهان است که این امر با توجه به اینکه یکی از محل‌های درآمدی کشور به حساب می‌آید بر روی میزان صادرات تاثیر گذار است. ضعف در دانش، فناوری و استفاده از فناوری قدیمی و روش‌های ناکارآمد موضوع دیگری است که از نظرها مغفول مانده ولی سهم بالایی در شکل‌گیری بهره‌وری دارد."

آمار بالا وضع هشداردهنده­‌ی بهره­‌وری و مصرف را در ایران نشان می­دهد. کاش حداقل به مناسبت این روز بخشی از طرح‌­های نیمه­‌تمام گذشته به پایان می­‌رسید یا طرح جدیدی با زمان­‌بندی مشخص در جهت بهبود بهره­‌وری و بهینه­‌سازی مصرف آغاز می­‌شد. با این حال اگر در بخش­‌هایی از جامعه و سیستم اداری قدم خاصی برداشته نمی­‌شود، می­‌توانیم از خودمان شروع کنیم. می­‌توانیم بازده مصرف انرژی و آب در محیط کار یا منزل مسکونی خود را با روش­‌های ساده افزایش دهیم. اگر این­کار هزینه‌­بر است لااقل میزان کار مفید روزانه­‌ی خود را بیش­تر کنیم تا قدری از آمار تأسف­‌بار بالا فاصله بگیریم؛ امری که کشور و ادارات ما بشدت بدان نیاز دارد.

نامگذاری یک روز در تقویم و ادامه­‌دادن روند گذشته ساده‌­ترین کار است که هیچ مشکلی را حل نخواهد کرد. برگ امروز تقویم نیز ورق می­‌خورد و ما همچنان در وضعیت روزهای گذشته هستیم./

تهیه کننده: امیرحسین عبدالرضایی