یادداشت: ۱ خرداد، روز بهرهوری و بهینهسازی مصرف؛ کارنامهی ما تا به امروز چگونه بوده است؟
به نقل از خبرگزاری خبرآنلاین (سال ۱۳۹۶) و طبق نظر کارشناسان، “آسیب شناسیهای صورت گرفته نشان میدهد بحث وابستگی اقتصاد ایران به فروش نفت، گاز و مواد اولیه یکی از اصلیترین دلایل افت بهرهوری به شمار میرود؛ به گونهای که باعث شکلگیری اقتصاد نفتی به همراه بزرگ شدن دولت و در نتیجه تضعیف بخش خصوصی در کشور شده، از همین رو در بهترین حالت شاهد شکلگیری سهم ۲۵ درصدی بخش خصوصی در اقتصاد هستیم.
وجود پروژههای متعدد نیمه تمام در کشور به عنوان یکی از مصادیق هدر رفت سرمایه به حساب میآید که با تجمیع آنها سرمایه کلانی برای تکمیل نیازمند است و با طولانی شدن مدت زمان ساخت آنها توجیه اقتصادی برای تکمیلشان از بین می رود و باعث شکل گیری ظرفیت خالی و بلا استفاده در کشور میشود که وجود ظرفیتهای بالقوه که بالفعل نشده اند به معنای ضعف در زیرساختها به حساب میآید.
اتلاف انرژی از دیگر عوامل تأثیر گذار بر بحث کاهش بهرهوری در کشور است، بنا بر آمار موجود سرانه مصرف انرژی در ایران بیش از ۱۰ برابر مصرف سرانه انرژی در جهان است که این امر با توجه به اینکه یکی از محلهای درآمدی کشور به حساب میآید بر روی میزان صادرات تاثیر گذار است. ضعف در دانش، فناوری و استفاده از فناوری قدیمی و روشهای ناکارآمد موضوع دیگری است که از نظرها مغفول مانده ولی سهم بالایی در شکلگیری بهرهوری دارد.“
آمار بالا وضع هشداردهندهی بهرهوری و مصرف را در ایران نشان میدهد. کاش حداقل به مناسبت این روز بخشی از طرحهای نیمهتمام گذشته به پایان میرسید یا طرح جدیدی با زمانبندی مشخص در جهت بهبود بهرهوری و بهینهسازی مصرف آغاز میشد. با این حال اگر در بخشهایی از جامعه و سیستم اداری قدم خاصی برداشته نمیشود، میتوانیم از خودمان شروع کنیم. میتوانیم بازده مصرف انرژی و آب در محیط کار یا منزل مسکونی خود را با روشهای ساده افزایش دهیم. اگر اینکار هزینهبر است لااقل میزان کار مفید روزانهی خود را بیشتر کنیم تا قدری از آمار تأسفبار بالا فاصله بگیریم؛ امری که کشور و ادارات ما بشدت بدان نیاز دارد.
نامگذاری یک روز در تقویم و ادامهدادن روند گذشته سادهترین کار است که هیچ مشکلی را حل نخواهد کرد. برگ امروز تقویم نیز ورق میخورد و ما همچنان در وضعیت روزهای گذشته هستیم./
تهیه کننده: امیرحسین عبدالرضایی